La recerca sobre el paisatge medieval. Entrevista a Jordi Bolòs

Ferran Esquilache
Ha arribat l'hora de tirar mà del celler d'Harca, el lloc on les nostres entrevistes mauren a l'espera de fer-se públiques, i donar a conéixer la que li vam fer a Jordi Bolòs, catedràtic d'història medieval de las Universitat de Lleida.

Poc abans de Falles el professor Bolòs va visitar el departament d'història medieval de la UV per a participar en el seu seminari, i vam tindre l'ocasió de preguntar-li sobre el tema del qual és especialista: la història del paisatge, i més concretament el paisatge medieval de Catalunya. És per això que coneix a la perfecció la bibliografia anglesa, francesa i italiana sobre el tema, amb la finalitat d'aplicar els seus mètodes a la recerca de l'àmbit català, de la mateixa manera que nosaltres ho podrem fer en l'àmbit valencià. De fet, un dels primers treballs al voltant del paisatge i el territori va ser l'estudi del mas català, tot i que també ha tractat altres temes com ara la vida quotidiana medieval. Encara així, de les seues publicacions destaquen sobretot les referents al tema del paisatge, entre elles els nombrosos atles dels comtats catalans en època carolíngia.

Un dels aspectes més interessants que va destacar és el projecte PaHisCat, del qual Bolòs n'és el director, que té la intenció de “reconstruir el paisatge” català i “estudiar el passat per tal de poder planificar millor el futur”. Al seu complet web podreu conéixer millor el projecte.

Finalment, en la línia d'un post fet anteriorment al nostre blog sobre les noves tecnologies, vam destacar el vessant més tècnic de Bolós quan li vam preguntar pels huit blogs sobre historiografia i altres temes que manté oberts a la xarxa, que podeu visitar, i altres mitjans com la Viquipèdia i la xarxa social Facebook.

En definitiva, fruïu l'entrevista: