I Foro Hispalense de Jóvenes Medievalistas

Frederic Aparisi Romero
La participació dels becaris del departament d’història medieval de la Universitat de València en el I Foro Hispalense de Jóvenes Medievalistas ens serveix com a excusa per a recuperar l’estil cronístic que va caracteritzar els posts d’Harca durant aquell 2008 o Any Jaume I. En aquest sentit, haureu d’esperar una mica més per a una valoració final del II Seminari de Joves Investigadors. El I Foro Hispalense ha estat organitzat pels doctorands del Departamento de Historia Medieval y Ciencias y Técnicas Historiográficas de la Universidad de Sevilla. En ell han participat els becaris del departament d’Història Medieval de l’UV, Noèlia Rangel, Salvador Ferrando i el també harquer Vicent Royo, i els becaris del CSIC de Barcelona Ivan Armenteros i Albert Martí.

A les 6 del matí, quan el sol encara no havia eixit, eixim des de la facultat. Per davant, més de set hores de carretera segons totes les guies i gps. Després de dinar, marxem cap al seminari que tindrà lloc al saló de Graus de la facultat, en el vell edifici de la Tabacalera. La sessió, presidida per la catedràtica Mercedes Borrero, està dedicada al món rural amb la intervenció de Noèlia, Vicent i jo, que havia d’obrir el seminari. A la fi de la xarrada de Vicent, s’inicia un debat, intens i sincer, on participen no només els doctorands sinó també els professors que, per cert, també hi assisteixen! Es tracten diversos assumptes, però domina les qüestions referides a les fonts i sobretot al voltant del concepte d’elits rurals. És de justícia assenyalar els comentaris d’Hipolito Rafael Olivas, Maria Antoni Carmona, Antonio Collantes i l’esmentada Mercedes Borrero. Reflexions sinceres,suggerents i, sobretot, molt constructives, fetes des del respecte i la consideració, i no des de la prepotència i el menyspreament. En acabar, prenem unes cerveses amb alguns dels professors, sopem en un típic bar de tapes que és just darrere del nostre hostal. La conversa és força distesa i passem una bona estona.

El divendres amaneix sorprenentment fred, desdejunem en un bar que és darrere de l’hostal i per un
mòdic preu de 2,80 prenem un té amb unes torrades d’oli amb pernil. Carmen Benítez ens replega i marxem a la plaça de San Francisco on ens hem de reunir amb la resta. Tots hem quedat una mica abans per a no fer tard a la cita amb Antonio Collantes, professor titular acabat de jubilar, qui ens farà una visita guiada pel cas històric de la ciutat. Per la vesprada reprenem el seminari amb una sessió més de caire urbà amb les xarrades de Salvador, Ivan i Albert. De nou, el debat s’allarga fins a les 8,30. Tractem temes diversos sobre l’endeutament de les viles de senyoriu i la relació d’aquestes amb llur senyor. Ivan i Salvador ens presenten les taules de dades que fan servir en la seua recerca. Una vegada concloem, Jesús Garcia ens fa una volta pel barri on viu, el de Triana.
El dissabte tot serà a corre-cuita, potser massa. Deixem l’hostal i anem a comprar alguns dolços per a casa, visitem la catedral, entrar i eixir, i se n’anem cap a la facultat. Avui, dissabte, toca debat col•lectiu sobre fonts i metodologia. Els sènior hi són presents, com durant tot el seminari. Parlem del paper dels testimonis a propòsit dels protocols notarials, de pergamins i, com no, de prosopografia i xarxes socials (NO del facebook ni del tuenti). Després dels pertinents comiats, eixim de Sevilla cap a la una. El balanç és força positiu, hom està content i satisfet amb el treball dut a terme, contents amb el tracte rebut. Finalment, arribem a València a les 8,30.