Bones vacances. Un balanç del 2010-2011

Grup Harca

L'escala de caragol de la Llotja de València, símbol harquià de la carrera acadèmica

"Els anys passen com es fum" diu la dita menorquina i, d'aquesta forma, ja hem vist passar tres anys acadèmics i mig al web d'Harca. Si el curs passat el cloíem realment satisfets per les nostres activitats i per l'evolució del blog, enguany no és per a menys, en un moment en què la gran majoria de nosaltres ja ha acabat el període de beca predoctoral. En primer lloc, si bé les grans publicacions s'han reduït a un sol llibre, el que finia la col·lecció documental d'Hug de Cardona, els articles i comunicacions s'han multiplicat considerablement. D'una altra banda, cal sumar-hi la concessió del Premi Joan Coromines a Ivan Martínez per una monografia que prompte veurà la llum, la finalització de la tesi doctoral per part de Vicent Baydal i la contractació com a professor universitari de Frederic Aparisi. Per la seua banda, Ferran Esquilache ha fet un importantíssim salt qualitatiu en les seues investigacions d'arqueologia hidràulica de cara a la imminent redacció de la tesi, mentre que Vicent Royo esgota el seu darrer curs com a becari predoctoral, bo i repetint una visita d'investigació a França, concretament a la Université de Toulouse 2.

Així mateix, aquest també ha estat un any de continu moviment arreu d'Espanya i Europa. Val a dir, que hem assistit, participat o parlat en seminaris, conferències i congressos de Barcelona, València, Sevilla, Valladolid, Pamplona, Múrcia, Lleida i Almendralejo, alhora que també hem preparat diverses intervencions en tres congressos internacionals: al Rural History, celebrat al setembre de 2010 a la University of Sussex, al Congrés des Societés historiques et scientifiques, que tingué lloc a Perpinyà en maig de 2011, i al International Medieval Congress, organitzat per la University of Leeds en juliol de 2011. Al mateix temps, alguns de nosaltres també hem participat en les comissions organitzadores de diversos encontres acadèmics, com ara el III Seminari Internacional de Joves Medievalistes o la trobada sobre Paisatge, poblament i espais agraris d'època andalusina, que s'han desenvolupat amb el suport del Departament d'Història Medieval de la Universitat de València. En aquest sentit, esperem que el proper any, malgrat l'allunyament de l'àmbit acadèmic que suposa la finalització de les beques, puguem continuar oferint una collita tan abundosa.

Igualment, també esperem perseverar en el ritme d'actualitzacions del blog, que enguany no només s'ha mantingut, sinó que, a més a més, s'ha incrementat en un 25% fins a arribar als 80 posts en 11 mesos, pràcticament dos per setmana. No és estrany, doncs, que també les visites s'hagen multiplicat en eixa mateixa proporció, un 25%, conformant un global de més de 15.000 al llarg de tot l'any, unes 1.250 per setmana. Això, evidentment, tampoc hauria estat possible sense l'increment exponencial del número d'amics que ens segueix per facebook, que ha passat de 270 a 600; d'aquests fins a 70 romanen connectats a l'actualització dels posts a través del nostre perfil de Networked blogs, als quals cal sumar els 28 lectors que ens tenen subscrits al Google Reader. I, en aquesta mateixa línia, recentment hem obert al facebook una pàgina del Grup Harca per tal de facilitar les coses a qui preferisca seguir-nos per eixa via, que es limita a difondre missatges i anuncis, sense haver de compartir la informació personal dels usuaris vinculats (ja sabeu, cliqueu "M'agrada" a la columna de l'esquerra si voleu seguir-nos!).

Pel que fa als llocs d'origen dels nostres lectors, es continuen mantenint en un 80% els procedents d'Espanya, però l'ordre dels següents s'ha invertit, ja que si bé l'any passat eren majoritaris els del Regne Unit i els Estats Units d'Amèrica, enguany ho són els de França, amb un 8%, seguit pels països esmentats, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Brasil i Argentina. Altrament, també cal destacar que enguany hem encetat una nova forma de fer créixer el blog, a través de la intervenció d'autors convidats, que fins ara ens han parlat dels registres de les corts judicials dels batlles catalans (Lluís Sales, de la Universitat de Girona) i de la necessitat d'estudi de les salines andalusines (Guillermo García-Contreras, de la Universidad de Granada). Actualment tenim dos posts més en la recambra, procedents de la Universitat de Lleida i de la Universidad de Sevilla, però continuem oberts a noves propostes. De fet, l'any vinent voldríem arribar als sis posts convidats, un cada dos mesos, així que si voleu fer-nos arribar les vostres propostes -en valencià, castellà, anglés, francés o italià- ens podeu escriure a la nostra adreça de correu: harcamedievalistes @ gmail.com.

Així mateix, també volem continuar amb la bona seguida d'entrevistes i vídeos amb els quals tractem de difondre, d'una banda, els coneixements històrics, i, d'una altra banda, les problemàtiques concretes que ens afecten com a historiadors. D'aquesta forma, els 40 vídeos que hem pujat a la xarxa ja han rebut més de 2.200 visualitzacions, una mitjana de 55 cadascun, tot i que alguns destaquen per damunt d'altres, com ara els documentals sobre els moriscos valencians i sobre el rei Jaume I, que superen les 100 visites, o les entrevistes a Pierre Guichard i a James Casey, que també ho fan. En relació amb això, de les sis que hem publicat enguany destaquen les realitzades a Richard Hoyle, a Antonio Malpica, a Francisco García Fitz i a Ramon Pujades, que se situen per sobre de les 70 visualitzacions. Aprofitem per tornar a agrair la bona predisposició de tots els entrevistats i esperem continuar amb aquesta tasca tan gratificant. L'esforç que estem fent és gran, però val realment la pena si rebem la resposta que estem rebent de part de tots vosaltres. Veurem què podem fer l'any vinent, amb les noves circumstàncies acadèmiques i laborals que tindrem els membres d'Harca. Esperem continuar al peu de canó. Mentrestant, ens acomiadem fins al setembre i us desitgem unes molt bones vacances. Salut!

3 comentaris:

jordi francesch ha dit...

He trobat el vostre bloc, de casualitat, no sé si això és pot dir, però és la veritat. No us puc elogiar amb frases estil Porto molt de temps seguint-vos, etc. He arribat fins aquí cercant la Història de Barcelona, cercant cartografies o mapes dels seus primers períodes de vida. He fet un cop d’ull i crec que puc treure alguna cosa important. La meva pregunta és: Puc fer servir material vostre pel meu bloc?. Pel que he llegit, esteu fent una feina seria i molt instructiva. El resum de la feina feta és considerable i fa molt bona pinta. Moltes gràcies per la vostra paciència amb mi, i endavant.

El meu bloc per si voleu tafanejar una mica:
http://cartografic.wordpress.com

jordi francesch

Grup Harca ha dit...

Benvolgut Jordi. Moltes gràcies pel comentari, i no cal inventar-se res: si ens has descovert per casualitat, doncs millor, benvingut. El teu blog també és força interessant, anirem llegint-lo a poc a poc. Pel que fa a la petició, per descomptat pots emprar allò que vullgues, ja que tenim una llicència Creative Commons. Les condicions estan escrites a la dreta de la pantalla, segons les quals tothom pot emprar el contingut sempre que es reconega l'autoria (que digues d'on ho has tret), que no ho modifiques (o si ho fas que ho digues), i que no ho empres amb una finalitat comercial (i si és per al blog no serà així). Anem llegint-nos. Salutacions!

jordi francesch ha dit...

Moltes gràcies per tot.